dynoveseminko 500g dyne
gwiazda 1 gwiazda 2 gwiazda 3 gwiazda 4 gwiazda 5 (5)Liczba gwiazdek to 5 z 5

Pestki dyni 500 g

Nasiona dyni bogate w magnez, żelazo i cynk, bez skorupki, idealne do sałatek, past i jako baza do pesto. Zawierają tryptofan wspierający sen i nastrój. Pochodzą z Chin, sprzedawane przez GOODIE sp. z o.o. Więcej informacji

Producent: Goodie Kod produktu: 1086

w magazynie

17,99 zł

szt.
Paleo
Keto
Marka: Goodie
Kategoria: Orzechy i nasiona
W magazynie 5 lub więcej sztuk

Nasiona dyni pochodzące z kontynentu amerykańskiego są jednymi z najbardziej odżywczych nasion w ogóle. Oprócz mikroskładników zawierają zdrowe tłuszcze, wysokiej jakości białka roślinne i błonnik. Zawierają przede wszystkim magnez, żelazo, mangan i cynk. Za piękny zielony kolor dziękują naturalnemu zielonemu barwnikowi chlorofilowi, który jest w diecie niezastąpiony.

Nasze nasiona dyni pochodzą ze specjalnych odmian dyni. Ich nasiona nie mają twardej skorupki i nie trzeba ich obierać. Są przetwarzane delikatnie przez mycie, suszenie, czyszczenie i ewentualnie polerowanie.

Czwarta część szklanki nasion dyni dostarcza organizmowi około 45% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 28% dziennego spożycia żelaza i 17% cynku.

Z nasion dyni wytwarza się olej z dyni, który ma korzystne działanie.

Z punktu widzenia tradycyjnej medycyny chińskiej nasiona dyni energetycznie wpływają na grubą kiszkę i żołądek. Pionier makrobiotyki Michio Kushi zaleca herbatę z nasion dyni dla odwodnienia.

Zastosowanie:

Dla lepszej i efektywniejszej strawności nasiona moczyć przez noc na kilka godzin w wodzie. Dochodzi do aktywacji procesów, nasiona po namoczeniu są miękkie i ilość składników odżywczych jest w nich znacznie wyższa niż przed namoczeniem. Po namoczeniu nasiona odcedzić i spożywać w sałatkach, pastach, kaszach lub w jogurtach. Po opłukaniu można nasiona następnie suszyć w piekarniku na około 80 °C. Suszone i aktywowane nasiona można przechowywać do dalszego wykorzystania, ich trwałość jest krótsza. Najkrótszą trwałość mają zmielone nasiona.

Nasiona są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Odżywczo, wizualnie i smakowo doskonale dopasowują się do większości potraw, szczególnie sałatek warzywnych i owocowych, niektórych sosów, kremowych zup. Nadają się do przygotowania past lub jako baza do pesto. Nasiona dyni tradycyjnie wykorzystuje się w kuchni meksykańskiej.

Czy wiedziałeś, że?

Nasiona dyni zawierają aminokwas tryptofan (22 mg/g), który jest esencjonalny i ważny dla jakości snu i dobrego nastroju. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, która wieczorem jest przekształcana w melatoninę - „hormon snu”.

Wartości odżywcze 100 g:

Energia: 2158 kJ / 515,76 kcal
Tłuszcze: 49 g
    w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
Węglowodany: 12,3 g
    w tym cukry: 0 g
Białko: 11,1 g
Błonnik: 4 g
Sól: 0 g
Magnez: 592 mg (158%)
Żelazo: 9,8 mg (70%)
Cynk: 7,8 mg (78%)
*referencyjna wartość spożycia
 
Skład:
nasiona dyni
 

Kraj pochodzenia:

Chiny

Sprzedawca:

GOODIE sp. z o.o.

 

 
Bardzo zależy nam na Państwa zadowoleniu i zaufaniu. Dlatego dostarczamy tylko prawdziwe informacje o naszych produktach i w przypadku tego produktu podajemy tylko zdrowotne i żywieniowe twierdzenia zatwierdzone przez Komisję Europejską zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006.

Ostatnio odwiedzone

https://www.instagram.com/p/C6IzeXjovyH/