Słonecznik łuskany 500 g Słonecznik łuskany 500 g
gwiazda 1 gwiazda 2 gwiazda 3 gwiazda 4 gwiazda 5 (6)Liczba gwiazdek to 5 z 5

Słonecznik łuskany 500 g

Nasiona słonecznika, bogate w białko, tłuszcze, błonnik i witaminę E, pochodzą z Meksyku i Peru. Idealne do sałatek, past, kiełkowania. Namaczanie zwiększa ich wartość odżywczą. Więcej informacji

Producent: Goodie Kod produktu: 1054

w magazynie

7,99 zł

szt.
Paleo
Keto
Marka: Goodie
Kategoria: Orzechy i nasiona
W magazynie 5 lub więcej sztuk

Nasiona słonecznika są doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają wysokiej jakości tłuszcze roślinne, szczególnie dużą ilość ważnego kwasu linolowego oraz błonnik. Pochodzą one z Meksyku i Peru i przez wiele stuleci stanowiły ważny pokarm dla Indian. Nasze nasiona są łuskane i niesolone. 

W filiżance nasion słonecznika (około 60 g) znajduje się do 90% zalecanego dziennego spożycia ważnego antyoksydantu, witaminy E, która przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.

Zastosowanie:

Nasiona są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Odżywczo, wizualnie i smakowo doskonale komponują się z większością potraw, szczególnie z sałatkami warzywnymi i owocowymi, niektórymi sosami, kremowymi zupami. Nadają się do przygotowania past do smarowania lub jako baza do pesto.

Zalecenia: Dla lepszej i efektywniejszej strawności nasiona namocz przez noc na kilka godzin w wodzie. Dochodzi do aktywacji procesów, nasiona po namoczeniu są miękkie, a ilość składników odżywczych jest w nich znacznie wyższa niż przed namoczeniem. Po namoczeniu odsącz nasiona i spożywaj w sałatkach, pastach, kaszach lub w jogurtach. Po opłukaniu możesz następnie suszyć nasiona w piekarniku w temperaturze około 80 °C. Suszone i aktywowane nasiona możesz przechowywać do dalszego wykorzystania, ich trwałość jest krótsza. Najkrótszą trwałość mają zmielone nasiona.

Nasiona słonecznika nadają się do kiełkowania. Cały proces trwa około 36 godzin. Wystarczy nasiona namoczyć przez noc, po namoczeniu przenieść do naczynia do kiełkowania lub słoika. Nasiona zyskują ogromną ilość składników odżywczych, delikatną strukturę i wspaniały smak.

Czy wiedziałeś, że?

Słoneczniki były jednymi z pierwszych roślin uprawianych na terenie USA. Ludzie w Ameryce Północnej używali ich przez ponad 5000 lat jako źródło pożywienia i surowca do produkcji oleju słonecznikowego. Części rośliny takie jak korzenie czy łodygi są wykorzystywane do różnych celów, np. jako źródło naturalnego pigmentu barwiącego, ale płatki korony słonecznika są uważane za trujące dla człowieka.

Skład:

słonecznik łuskany

Wartości odżywcze (100 g):

Energia: 2450 kJ / 548 kcal
Tłuszcze: 51,5 g
     z tego kwasy tłuszczowe nasycone:4,5 g
Węglowodany: 20 g
     z tego cukry: 2,6 g
Białko: 20,8 g
Błonnik: 8,6 g
Sól: 0 g
Witamina E: 12,3 mg (102,5%)*
Kwas linolowy: 8,07 g
* wartość referencyjna spożycia
 
Kraj pochodzenia:
Bułgaria/Rumunia/Wschodnia Europa
 
Sprzedawca:
GOODIE sp. z o.o.
 
Bardzo nam zależy na Twoim zadowoleniu i zaufaniu. Dlatego dostarczamy tylko prawdziwe informacje o naszych produktach i w przypadku tego produktu podajemy tylko zdrowotne i odżywcze twierdzenia zatwierdzone przez Komisję Europejską zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006.

Ostatnio odwiedzone

https://www.instagram.com/p/C6IzeXjovyH/