dynovesemeno 100g dyne

Pestki dyni 100 g

Nasiona dyni są bogate w magnez, żelazo i cynk, zawierają zdrowe tłuszcze i białka. Są idealne do sałatek, past i jako baza do pesto. Warto je moczyć dla lepszego trawienia. Więcej informacji

Producent: Goodie Kod produktu: 1083

w magazynie

5,99 zł

szt.
Paleo
Keto
Marka: Goodie
Kategoria: Orzechy i nasiona
W magazynie 5 lub więcej sztuk

Nasiona dyni pochodzące z kontynentu amerykańskiego są jednymi z najbardziej odżywczych nasion w ogóle. Oprócz mikroskładników zawierają zdrowe tłuszcze, wysokiej jakości białka roślinne i błonnik. Zawierają przede wszystkim magnez, żelazo, mangan i cynk. Za piękny zielony kolor dziękują naturalnemu zielonemu barwnikowi chlorofilowi, który jest w diecie niezastąpiony.

Nasze nasiona dyni pochodzą ze specjalnych odmian dyni. Ich nasiona nie mają twardej skorupki i nie muszą być obierane. Są przetwarzane delikatnie poprzez mycie, suszenie, czyszczenie i ewentualnie polerowanie.

Czwarta część szklanki nasion dyni dostarcza organizmowi około 45% zalecanego dziennego spożycia magnezu, 28% dziennego spożycia żelaza i 17% cynku.

Z nasion dyni wytwarza się olej z dyni, który ma korzystne działanie.

Z punktu widzenia tradycyjnej medycyny chińskiej nasiona dyni energetycznie wpływają na jelito grube i żołądek. Pionier makrobiotyki Michio Kushi zaleca herbatę z nasion dyni dla odwodnienia.

Zastosowanie:

Nasiona są przeznaczone do bezpośredniego spożycia. Odżywczo, wizualnie i smakowo doskonale komponują się z większością potraw, zwłaszcza z sałatkami warzywnymi i owocowymi, niektórymi sosami, kremowymi zupami. Nadają się do przygotowania past do smarowania lub jako baza do pesto. Nasiona dyni tradycyjnie wykorzystywane są w kuchni meksykańskiej.

Zalecenia: Dla lepszego i efektywniejszego trawienia nasiona moczyć przez noc przez kilka godzin w wodzie. Dzięki temu aktywują się procesy, nasiona po namoczeniu są miękkie i ilość składników odżywczych jest w nich znacznie wyższa niż przed namoczeniem. Po namoczeniu nasiona odcedzić i spożywać w sałatkach, pastach, kaszach lub w jogurtach. Po opłukaniu można następnie suszyć nasiona w piekarniku na około 80 °C. Suszone i aktywowane nasiona można przechowywać do dalszego wykorzystania, ich trwałość jest krótsza. Najkrótszą trwałość mają zmielone nasiona.

Czy wiedziałeś, że?

Nasiona dyni zawierają aminokwas tryptofan (22 mg/g nasion dyni), który jest niezbędny i ważny dla jakości snu i dobrego nastroju. Tryptofan jest prekursorem serotoniny, która wieczorem jest przekształcana w melatoninę - „hormon snu“.

Skład:
nasiona dyni
 

Wartości odżywcze (100 g):

Energia: 2 158 kJ / 515,76 kcal
Tłuszcze: 49 g
w tym kw. tłuszcz. nas.: 0 g
Węglowodany: 12,3 g
w tym cukry: 0 g
Białko: 11,1 g
Błonnik: 4 g
Sól: 0 g
Magnez: 592 mg (158%)*
Żelazo: 9,8 mg (70%)*
Cynk: 7,8 mg (78%)*
*referencyjna wartość spożycia
 
Kraj pochodzenia:
 
UE
 
Sprzedawca:
 
GOODIE sp. z o.o.

 

Bardzo nam zależy na Twoim zadowoleniu i zaufaniu. Dlatego dostarczamy tylko prawdziwe informacje o naszych produktach i przy tym produkcie podajemy tylko zdrowotne i żywieniowe twierdzenia zatwierdzone przez Komisję Europejską zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 1924/2006.

Ostatnio odwiedzone

https://www.instagram.com/p/C6IzeXjovyH/