MANUKA3(2) tabulka test(2)
gwiazda 1 gwiazda 2 gwiazda 3 gwiazda 4 gwiazda 5 (2)Liczba gwiazdek to 5 z 5

Miód Kwiatowy Manuka MGO - 400 + 250 g

Miód Manuka, produkowany tylko w Nowej Zelandii z nektaru krzewu Leptospermum scoparium, wyróżnia się wysoką zawartością metyloglioksalu (MGO®), substancji odpowiadającej za jego unikalne właściwości zdrowotne. Więcej informacji

Producent: Manuka Health Kod produktu: 4339

w magazynie

188,99 zł

szt.
Kategoria: Miody
W magazynie 5 lub więcej sztuk

Co to jest Miód Manuka?

Miód manuka powinien mieć odpowiedni zakres przewodnictwa, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; mocno aromatyczny zapach z wyraźnymi tonami wilgotnej ziemi i wrzosu; z obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz aktywnych składników w tym metyloglioksalu (MGO®).

W 2013 roku przy udziale rządu Nowej Zelandii została utworzona grupa robocza, która miała zdefiniować kryteria klasyfikacji produktów pszczelich oznaczanych jako miody Manuka. Według badania z lipca 2014 roku, miody Manuka to miody jednorodne, które powstają tylko na terenie Nowej Zelandii w okresie, który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka i które są tworzone w zdecydowanej większości z nektaru roślin gatunku Leptospermum scoparium.

Skąd pochodzi?

Miody Manuka w porównaniu z innymi europejskimi i tropikalnymi miodami wyróżniają się przede wszystkim rodzimym pochodzeniem. Powstają tylko w kilku nielicznych obszarach Nowej Zelandii, które są naturalnym miejscem występowania rzadkich krzewów rodzaju Leptospermum scoparium.
Co to jest MGO®?

MGO® to skrót od metyloglioksalu - naturalnej substancji, którą naukowcy uznają za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które dzięki jej wysokiej zawartości różnią się od innych miodów dostępnych na rynku. Badania składu miodów Manuka i metyloglioksalu prowadził prof. Thomas Henle z Technicznej Uniwersytetu w Dreźnie - jeden z czołowych badaczy w dziedzinie żywienia. Wnioski prof. Henle wspierali nowozelandzcy naukowcy, w tym prof. Molan, wcześniejszy pionier w badaniach nad miodami Manuka. W ten sposób powstała metoda pomiaru i oznaczania jakości miodów Manuka - MGO®.

Firma Manuka Health New Zealand jest pionierem i liderem naukowym w dziedzinie metody MGO® i czołowym eksporterem wysokiej jakości miodów Manuka. Jako pierwsza wprowadziła oznaczenie jakości handlowej miodów Manuka metodą pomiaru metyloglioksalu - MGO® (od 2007 roku) i miała wpływ na prace naukowe i administracyjne związane z jakością miodu Manuka w Nowej Zelandii i na świecie (www.manukahealth.co.nz). 

Miód Manuka MGO® 400+

Miód zawiera substancję czynną metyloglioksal przekraczającą 400 mg/kg (naturalny składnik występujący w znaczących ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Skład: Miód kwiatowy z Miodem Manuka

Wartości odżywcze na 100 g na 5 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 70 kJ / 16,7 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 4,1 g
w tym cukry 82,1 g 4,1 g
Białko 0,3 g Znikoma ilość
Sól 0,04 g 0,002 g
Metyloglioksal  >40 g >2 mg

*5 g (łyżeczka)=1 porcja. Opakowanie zawiera 50 porcji.
Opakowanie: 250 g

Warunki przechowywania: Przechowuj w temperaturze pokojowej.

Dawkowanie Miodu Manuka MGO® 400+:
Miód najlepiej jeść rano na czczo 2 do 3 łyżeczek lub 1 łyżeczkę 2 do 3 razy dziennie pół godziny przed jedzeniem. Miód idealnie nadaje się jako dodatek do potraw i napojów.

Potwierdzone naukowo właściwości

Przez długi czas unikalne właściwości miodu Manuka były rozpoznawane i mierzone w testach, których wyniki miały duże odchylenia, a rzeczywiste źródło właściwości miodu Manuka pozostało nieznane przez prawie 15 lat. Dopiero w roku 2008 grupa naukowców pod kierownictwem profesora Thomasa Henle z Technicznej Uniwersytetu w Dreźnie w Niemczech przeprowadziła badania, dzięki którym dziś możemy badać jakość miodu Manuka z prawdziwą naukową precyzją.

"Po raz pierwszy jesteśmy w stanie jednoznacznie stwierdzić, że za unikalne właściwości miodu Manuka jest bezpośrednio odpowiedzialny naturalnie występujący w nim metyloglioksal." - Profesor Thomas Henle, Techniczna Uniwersytet w Dreźnie, 2008


(opublikowane w czasopiśmie Molecular Nutrition and Food Research, w styczniu 2008 roku: oryginalny tekst po angielsku)

Takie same naukowe badania wykazały, że Miód Manuka MGO® jest jedynym dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym odkryto znaczącą zawartość naturalnie występującego metyloglioksalu - na poziomie od 30 mg/kg do 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tej substancji w innych miodach dostępnych na świecie wynosi średnio 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości co najmniej 100 mg metyloglioksalu na kg (MGO® 100+).

Produkt Metyloglioksal, mg/kg
Miód Manuka 30-800 +
Inne miody 0-10
Inne produkty spożywcze 0-50

Ostatnio odwiedzone

https://www.instagram.com/p/C6IzeXjovyH/