Kakao w proszku RAW 24% 120 g Kakao w proszku RAW 24% 120 g Kakao w proszku RAW 24% 120 g
gwiazda 1 gwiazda 2 gwiazda 3 gwiazda 4 gwiazda 5 (10)Liczba gwiazdek to 5 z 5

Kakao w proszku RAW 24% 120 g

Nasze najwyższej jakości niealkalizowane pełnotłuste kakao w proszku wyróżnia się pełnią smaku prawdziwego kakao i zawiera pełne spektrum korzystnych dla organizmu substancji. Jest wyprodukowane z ekskluzywnych ziaren Fino de Aroma z Kolumbii. Ma owocowo-kwiatowy aromat z delikatną nutą orzechów i zawiera 22% do 24% masła kakaowego (w zależności od zbiorów). Więcej informacji

Producent: Goodie Kod produktu: 2786

w magazynie

19,99 zł

szt.
Paleo
Keto
Marka: Goodie
Kategoria: Przeciwutleniacze
W magazynie 5 lub więcej sztuk

Nasze najwyższej jakości niealkalizowane pełnotłuste kakao w proszku wyróżnia się pełnią smaku prawdziwego kakao i zawiera pełne spektrum korzystnych dla organizmu substancji. Jest wyprodukowane z ekskluzywnych ziaren Fino de Aroma z Kolumbii. Ma owocowo-kwiatowy aromat z delikatną nutą orzechów i zawiera 22% do 24% masła kakaowego (w zależności od zbiorów).

Naturalne (niealkalizowane) kakao – rozpoznaje się po jaśniejszym kolorze, jest naturalnie kwaśne i ma niskie pH. Nie zawiera żadnych sztucznych dodatków

Holenderskie (alkalizowane) kakao – kakao przeszło proces tzw. alkalizacji, czyli dodano do niego regulatory kwasowości, które zneutralizowały kakao, przyciemniły jego kolor, zmiękczyły smak i zmieniły jego rozpuszczalność

Poddane obróbce cieplnej – tradycyjne i historycznie najczęściej produkowane kakao powstaje w wyniku prażenia. Niemniej, w wyniku działania wysokich temperatur kakao traci większość korzyści zdrowotnych. Jeśli więc chcesz uzyskać to, co najlepsze, unikaj prażonego kakao

Termicznie nieprzetworzone kakao RAW – w tej formie jest zaliczane do superżywności, jest całkowicie naturalne, zawiera do 20 razy więcej korzystnych substancji niż prażone, nie zawiera sztucznych dodatków ani substancji chemicznych. Jest bardziej tłuste, ale wyjątkowo zdrowe – i właśnie takie mamy w  naszym asortymencie

Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu – kakao w proszku składa się oprócz masy kakaowej także z masła kakaowego. Aby proszek mógł być nazywany kakao, musi zawierać co najmniej 20% suchej masy. Wszystkie produkty o niższej wartości są zaliczane do kategorii o obniżonej zawartości tłuszczu (do której należy większość kakao na polskim rynku)

Wpływ kakao na zdrowie

Spożywając kakao z umiarem, można cieszyć się wieloma korzyściami. 

  • Zastrzyk energii – w skład naszego kakao wchodzą tzw. metyloksantyny, wśród których znajduje się również kofeina. Konkretnie kakao zawiera substancję zwaną teobrominą, która ma słabsze działanie niż kofeina, ale nie wywołuje uzależnienia.
  • Jest potężnym przeciwutleniaczem – kakao zawiera wiele biologicznie aktywnych substancji (np. polifenole i flawonoidy), które chronią komórki przed uszkodzeniem, jednocześnie przeciwdziałając wielu schorzeniom i starzeniu się organizmu.
  • Wspomniane już flawonoidy rozszerzają naczynia krwionośne, co prowadzi do obniżenia ciśnienia krwi, poprawy krążenia oraz lepszej dystrybucji składników odżywczych przez naczynia. Jednocześnie obniżają poziom cholesterolu i pomagają zapobiegać powstawaniu skrzepów krwi. A wszystko to już przy bardzo małych dawkach kakao!
  • Poza wymienionymi składnikami kakao zawiera również fenyletyloaminę, stymulującą układ nerwowy i uwalniającą opiatowe związki, które wiążą się z przyjemnymi uczuciami, tzw. endorfinami. Ponadto wzmacnia aktywność dopaminy i serotoniny o działaniu antydepresyjnym. Tak więc to nie tylko wydaje nam się, że kakao czy czekolada poprawiają nasze samopoczucie – to udowodniony fakt.
  • Spowolnienie metabolizmu węglowodanów – spowalniając wchłanianie węglowodanów do krwi, kakao utrzymuje zrównoważony poziom cukru we krwi. Wpływa również pozytywnie na patologiczne mechanizmy związane z odpornością na insulinę.

Sposób użycia: Ze względu na charakterystyczne właściwości, które posiada niepoddane działaniu substancji chemicznych kakao w jakości RAW ważne jest, aby najpierw dokładnie wymieszać proszek jedynie w niewielkiej ilości płynu (mleka roślinnego). Dopiero potem można dolać resztę.

Wartości odżywcze (100 g)

Wartość energetyczna: 1 284 kJ / 307 kcal
Tłuszcze: 22,96 g
     - w tym nasycone kwasy tłuszczowe: 13,96 g
Węglowodany: 46,57 g
     - z tego cukry: 0,04 g
Białko: 20,04 g
Błonnik: 30,04 g
Wapń: 135.42 mg 36%*
Żelazo: 41.83 mg 298% *
Potas: 1,340 mg 48% * 
Magnez: 519.25 mg 138%
*RWS (100 g produktu)

Kraj pochodzenia

Peru

Sprzedawca

GOODIE s.r.o.

Powiązane artykuły i przepisy

Ostatnio odwiedzone

https://www.instagram.com/p/C6IzeXjovyH/