gwiazda 1 gwiazda 2 gwiazda 3 gwiazda 4 gwiazda 5 (1)Liczba gwiazdek to 5 z 5

Cukier kokosowy BIO 120 g

Bogaty w składniki odżywcze cukier z palmy kokosowej to w 100% naturalny słodzik uzyskiwany z nektaru z kwiatów palmy kokosowej, która jest uprawiana zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego. Ma przyjemnie słodki smak z nutą karmelu i podobną słodycz do białego cukru buraczanego. W porównaniu do konwencjonalnego cukru ma niższy indeks glikemiczny (GI=35). Więcej informacji

Producent: Goodie Kod produktu: 989

w magazynie

10,99 zł

szt.
Paleo
Marka: Goodie
Kategoria: Naturalne cukry
W magazynie 5 lub więcej sztuk

Cukier z palmy kokosowej jest naturalnym słodzikiem produkowanym z nektaru kwiatów palmy kokosowej w Indonezji. Nektar ten jest poddawany karmelizacji. Po ostygnięciu jest przetwarzany i mielony, aby uzyskać konsystencję kryształów.

Cukier kokosowy wykazuje naturalną zawartość minerałów, szczególnie wapnia.

Może się pochwalić niskim indeksem glikemicznym (GI=35), dzięki czemu nie powoduje dużych wahań poziomu cukru we krwi i insuliny.

Z uwagi na swoje właściwości pomaga utrzymać równowagę kwasowo-zasadową organizmu, ograniczając jego zakwaszanie się.

Zalety:

  • zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego białego cukru buraczanego
  • niski indeks glikemiczny (GI=35)
  • przyjemny karmelowy smak i zapach
  • ekologiczny
  • wysoka zawartość minerałów, szczególnie wapnia

Czy wiesz, że…

Cukier kokosowy nie szkodzi zdrowiu ani naszej planecie? Uprawa palm olejowych (olejowców gwinejskich) na plantacjach w monokulturach prowadzi do degradacji gleby przez chemikalia i orkę oraz do niszczenia okolicznej fauny i flory. W przeciwieństwie do oleju palmowego, cukier kokosowy palmowy jest produkowany w sposób ekologiczny, ponieważ palmy nie są wycinane. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) stwierdziła, że palmy mogą produkować sok do produkcji cukru nawet przez 100 lat, w związku z czym cukier z palm kokosowych pochodzi z przyjaznej dla środowiska branży, na dodatek wykorzystującej tradycyjne metody produkcji.

Zastosowanie:

Dzięki niemalże takiej samej słodyczy można go zastąpić w stosunku 1:1 w przepisach za biały cukr. Cukier kokosowy można stosować do słodzenia kawy, herbaty, owsianki lub smoothie, a nawet do doprawiania różnych sosów. 

Wartości odżywcze na 100 g:

Wartość energetyczna: 1661 kJ / 391 kcal
Tłuszcze: 0,75 g
       w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
Węglowodany: 97 g
       w tym cukry: 94 g
Białko: 1,5 g
Błonnik: 1,5 g
Sól: 0 g
Wapń: 520 mg (65%)*
*RWS

Przechowywanie:

Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.

Skład:

100% cukier kokosowy w jakości BIO

Kraj pochodzenia:

Indonezja

Sprzedawca:

GOODIE s.r.o.

Ostatnio odwiedzone

https://www.instagram.com/p/C6IzeXjovyH/