Zdrowsze batoniki bounty
czas przygotowania: 60 min.
Spora porcja kokosa w połączeniu z wysokiej jakości ciemną czekoladą świetnie do siebie pasują. Dzięki temu prostemu i wyjątkowo łatwemu przepisowi możesz przygotować pyszną, zdrowszą wersję batoników bounty. Ciesz się prawdziwym smakołykiem bez cukru, mleka i mąki! Idealny deser dla wegan lub osób na diecie paleo i niskowęglowodanowej.
Autor: Lenka Nývltová
Drukuj
Składniki
Wewnętrzna część kokosowa
- 2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki nektaru kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa
- 100 g gorzkich dropsów czekoladowych
- 2 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
- Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj przez około 1-2 minuty, aż się połączą.
- Uformuj z masy batoniki i włóż je do lodówki na 10 minut.
- W międzyczasie rozpuść dropsy czekoladowe razem z olejem kokosowym w kąpieli wodnej.
- Nadziej batoniki na wykałaczkę i posmaruj polewą.
- Gotowe batoniki umieść na papierze do pieczenia i pozostaw do zastygnięcia w lodówce.
- Resztę polewy możesz wykorzystać do udekorowania batoników.
Nie zapomnij oznaczyć swoich kreacji w mediach społecznościowych – @przepisygoodiestorepolska. Smacznego!