czas przygotowania: 120 min.

Zbliża się lato, zatem ten przepis na pyszne paleo wegańskie lody na patyku z pewnością przypadnie Ci do gustu. Składają się tylko z 5 składników, a ponieważ nie zawierają żadnego dodatkowego cukru, można je podawać również dzieciom. Są szybkie w przygotowaniu – najtrudniejsze będzie czekanie, aż odpowiednio zastygną w zamrażarce.

Ta domowa, zdrowsza alternatywa dla lodów to świetny pomysł na letnie co nieco, a także na szybką przekąskę do zamrażarki, którą można się delektować bez wyrzutów. W przypadku dzieci należy uważać na większe kawałki orzeszków ziemnych, które jednak można pokruszyć. Dla mniejszych dzieci można przygotować wersję bez orzeszków.

Z podanych surowców można przygotować 4 sztuki lodów, więc jeśli chcesz przygotować więcej tych orzeźwiających przysmaków, po prostu dodaj więcej składników.

Autor: Lenka Nývltová
Drukuj

Składniki

 

Przygotowanie

  1. Obierz banany i przekrój je na połowę. Usuń końce, a następnie nabij banany na patyczek. Umieścić w zamrażarce na 60 minut.
  2. Rozpuść czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej.
  3. Po godzinie wyjmij banany z zamrażarki i dokładnie posmaruj kremem z orzeszków ziemnych.
  4. Wciśnij połówki orzeszków w krem z orzeszków ziemnych.
  5. Całość polej roztopioną czekoladą i połóż na papierze do pieczenia.
  6. Pozostaw lody w zamrażarce na co najmniej 2 godziny, aby dokładnie stwardniały.


Nie zapomnij oznaczyć swoich kreacji w mediach społecznościowych – @przepisygoodiestorepolska. Smacznego!

https://www.instagram.com/p/C6IzeXjovyH/