Lody bananowe snickers
Zbliża się lato, zatem ten przepis na pyszne paleo wegańskie lody na patyku z pewnością przypadnie Ci do gustu. Składają się tylko z 5 składników, a ponieważ nie zawierają żadnego dodatkowego cukru, można je podawać również dzieciom. Są szybkie w przygotowaniu – najtrudniejsze będzie czekanie, aż odpowiednio zastygną w zamrażarce.
Ta domowa, zdrowsza alternatywa dla lodów to świetny pomysł na letnie co nieco, a także na szybką przekąskę do zamrażarki, którą można się delektować bez wyrzutów. W przypadku dzieci należy uważać na większe kawałki orzeszków ziemnych, które jednak można pokruszyć. Dla mniejszych dzieci można przygotować wersję bez orzeszków.
Z podanych surowców można przygotować 4 sztuki lodów, więc jeśli chcesz przygotować więcej tych orzeźwiających przysmaków, po prostu dodaj więcej składników.
Składniki
- 2 banany
- 2-3 lyżki kremu z orzeszków ziemnych
- 40 gramów orzeszków ziemnych
- 100 g ciemnej czekolady
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie
- Obierz banany i przekrój je na połowę. Usuń końce, a następnie nabij banany na patyczek. Umieścić w zamrażarce na 60 minut.
- Rozpuść czekoladę i olej kokosowy w kąpieli wodnej.
- Po godzinie wyjmij banany z zamrażarki i dokładnie posmaruj kremem z orzeszków ziemnych.
- Wciśnij połówki orzeszków w krem z orzeszków ziemnych.
- Całość polej roztopioną czekoladą i połóż na papierze do pieczenia.
- Pozostaw lody w zamrażarce na co najmniej 2 godziny, aby dokładnie stwardniały.
Nie zapomnij oznaczyć swoich kreacji w mediach społecznościowych – @przepisygoodiestorepolska. Smacznego!