Kruszonka z rabarbarem i jabłkami
Ten przepis wyróżnia się smakiem, soczystością i łatwością w przygotowaniu. Kruszonka nadaje się na śniadanie, ale także jako popołudniowy deser. Tradycyjnie podaje się ją z pełnotłustym jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną. Jeśli nie masz pod ręką rabarbaru, możesz użyć jabłek lub gruszek!
Czy wiesz, że rabarbar pierwotnie rósł w Himalajach, gdzie Tybetańczycy stopniowo zaczęli go uprawiać ze względu na wiarę w jego właściwości lecznicze? W dawnych czasach był rzadką i kosztowną rośliną. Dziś rabarbar rośnie w wielu ogrodach, a fakt, że rzeczywiście zawiera wiele cennych substancji, został już potwierdzony. Zawiera wiele witamin z grupy B, w tym kwas foliowy, a oprócz tego jest bogaty w wapń, potas, mangan i żelazo.
Aby był korzystny dla zdrowia i nie stanowił zagrożenia ze względu na wysoką zawartość kwasu szczawiowego, liście rabarbaru o mięsistych ogonkach zbierają się prawie wyłącznie od połowy maja do połowy czerwca i muszą być odpowiednio ugotowane. Uwaga! Osoby cierpiące na zaburzenia gospodarki wapniowej (reumatyzm, dna moczanowa, kamica nerkowa, stany zapalne nerek, itp.) powinne spożyć tylko niewielki kawałek ciasta.
Składniki
- 2 laski rabarbaru
- 1 jabłko
- 1 łyżka cukru kokosowego
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki ryżowej (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki cynamonu
- 50 gramów płatków owsianych
- 20 gramów drobno zmielonych migdałów
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka syropu jaworowego
- łyżka ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Pokrój rabarbar w kostkę – na kawałki o wielkości ok. 1 cm.
- Obierz jabłko i pokrój je na ćwiartki, a następnie na plasterki.
- Wymieszaj rabarbar i jabłko z cukrem kokosowym, sokiem z połowy cytryny, łyżką mąki ryżowej (nie musi być, ale nadaje kruszonce świetną konsystencję), łyżeczką ekstraktu waniliowego i połową łyżeczki cynamonu.
- Przełóż całość do naczynia do pieczenia.
- W innej misce wymieszaj wszystkie składniki na posypkę, którą posyp wierzch przygotowanej mieszanki jabłek i rabarbaru i wygładź.
- Piecz w piekarniku nagrzanym na 180°C przez około 35-40 minut na złoty kolor.
- Po ostygnięciu podawaj samodzielnie lub z jogurtem.
Nie zapomnij oznaczyć swoich kreacji w mediach społecznościowych – @przepisygoodiestorepolska. Smacznego!